Air France-KLM heeft de financieel directeur van het Franse nuts- en vervoersbedrijf Veolia, Philipe Capron, in het vizier om de nieuwe topman van de luchtvaartcombinatie te worden.

Volgens de krant La Tribune wordt Capron als favoriet beschouwd om de topfunctie te gaan vervullen.

Volgens bronnen is de keuze voor Capron zelfs al gemaakt door Air France-KLM en zal zijn voordracht volgende week worden voorgelegd aan de raad van toezicht van het bedrijf.

Capron zou dan de opvolger van de opgestapte topman Jean-Marc Janaillac worden. In mei trad Janaillac af nadat het hem niet was gelukt buiten de bonden om zaken te doen met het eigen personeel. Sindsdien heeft een interim-bestuur de dagelijkse leiding.

De zestigjarige Capron is sinds 2014 financieel directeur bij Veolia. Daarvoor werkte hij bij onder meer mediaconcern Vivendi.

KLM

Personeel van KLM is niet blij met de gang van zaken rond de aanstaande benoeming van een nieuwe bestuursvoorzitter van het moederbedrijf. Volgens mediaberichten zou de nieuwe baas direct ook een commissariszetel krijgen bij KLM.

Jan Willem van Dijk, voorzitter van de ondernemingsraad (or) van KLM vreest ''herrie in de tent", als het daarop uitdraait. Volgens Van Dijk is Janaillac met succes buiten de raad van commissarissen van KLM gehouden.

Er zitten evengoed ook nu al Fransen in de toezichthoudende raad. Maar de vrees bestaat dat de benoeming van de ''grand patron" daarin leidt tot directe bemoeienis vanuit Parijs met de gang van zaken bij de Nederlandse maatschappij. ''Laat ze daar eerst hun eigen problemen oplossen", zegt de or-voorzitter.

Van Dijk zegt nog niets formeel te hebben vernomen vanuit Parijs. De wijze waarop Capron naar voren werd geschoven, is volgens de or-voorzitter wel de wijze waarop de Fransen doorgaans ''de temperatuur van het water opnemen".

Oude afspraken

Een woordvoerder van Air France-KLM wilde niet reageren op de geruchtenstroom. Het concern gaat er vanuit dat binnen afzienbare tijd een nieuwe bestuursvoorzitter benoemd zal worden.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wilde evenmin ingaan op geruchten. ''Ik heb hierover nog geen contact gehad met KLM, dus dat wil ik eerst even afwachten'', zei ze. Tweede Kamerleden spraken deze week tijdens een debat nog maar eens hun zorg uit over de ontwikkelingen bij Air France-KLM. Zij drongen aan op herbevestiging van oude afspraken over de relatief zelfstandige positie van KLM binnen de groep.