De aangekondigde reorganisatie bij Tesla treft het ingelijfde zonnepanelenbedrijf SolarCity flink.

Het door twee neven van Tesla-topman Elon Musk opgerichte SolarCity werd twee jaar geleden door Tesla opgeslokt in een omstreden deal ter waarde van 2,6 miljard dollar.

Hoeveel mensen er precies bij het bedrijfsonderdeel vertrekken is onduidelijk, maar volgens uitgelekte documenten sluiten zeker dertien van de ongeveer zestig installatiebedrijven van SolarCity de deuren.

Ook eindigt een samenwerking van SolarCity met het grote doe-het-zelfconcern Home Depot, die naar verluidt goed was voor de helft van de omzet.

Tesla kondigde vorige week aan 9 procent van zijn personeelsbestand te schrappen. Die ingreep is nodig om de maker van elektrische auto's, accu's en zonnepanelen eindelijk winstgevend te kunnen maken.

Verlies

Tesla heeft in bijna vijftien jaar nog nooit een jaar met winst afgesloten. Bij Tesla staat nu alles in het teken van het behalen van zijn productiedoelstellingen voor de Model 3, de massaproductieauto die Tesla tot bij het grote publiek moet krijgen.

Veel investeerders zijn kritisch over de grote smak geld die Tesla erdoorheen jaagt voor zijn groei en denken dat het bedrijf daardoor op korte termijn geld moet ophalen.

Musk noemde de overname van SolarCity, waar hij toen al een belang in had, een "no-brainer" vanwege de link tussen elektrisch rijden en technologie voor het opladen van batterijen. Sommige beleggers zagen het echter als een redding van het bedrijf ten koste van aandeelhouders van Tesla.