"Nederlanders moeten kennelijk koste wat het kost op vakantie"

DEN HAAG - Incassobureaus zeggen dat een verontrustend aantal Nederlanders leningen afsluit en kredietlimieten verhoogt om op vakantie te kunnen.

"Nederlanders moeten kennelijk koste wat het kost op vakantie. En dan vinden ze het nog vreemd dat ze bij terugkomst een aanmaning of vonnis aantreffen", stelt bestuurslid P. Grooteboer van de Nederlandse Vereniging van Incassobureaus (NVI) dinsdag vast op basis van een maandelijkse enquête onder de bureaus.

Volgens Grooteboer stellen steeds meer schuldenaren hun aflossingen uit om een zomerse reis te kunnen maken. "Ook hun vakantiegeld gaat hieraan op, terwijl ze daarmee toch beter hun lopende schuld mee kunnen aflossen", merkt hij op.

De NVI hekelt vooral de handelwijze van de Frisia Bank. "Die belooft vliegtickets aan schuldenaren die hun leningen oversluiten. De mensen geven zo nog meer geld uit en dat moet na terugkomst toch betaald worden. Dan moeten ze niet boos worden op het incassobureau", aldus Grooteboer.

Volgens de vereniging van incassobureaus behandelen veel Nederlanders de euro nog als een gulden, ook bij het aangaan van leningen: "Ik heb het gevoel dat de echte waarde van de euro nog niet bij iedereen is doorgedrongen. Helaas."

De NVI erkent belang te hebben bij mensen met schulden, maar ziet het toch als haar taak te waarschuwen voor financiële risico's.