De kansen op een deal over een productieverhoging tussen oliekartel OPEC en Rusland nemen toe. Iran is namelijk optimistischer geworden over een overeenkomst.

De Iraanse minister Bijan Namdar Zanganeh zei woensdag dat hij optimistisch was over de uitkomst van de OPEC-bijeenkomst. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Het Aziatische land verklaarde in de aanloop naar de top van vrijdag meermaals dat er mogelijk geen overeenkomst over de productie zal worden bereikt, maar is na gesprekken optimistischer geworden.

Naar verluidt werkt de OPEC samen met niet-lid Rusland aan een compromis over een verhoging van de olieproductie van 300.000 tot 600.000 vaten per dag. Met deze relatief bescheiden verhoging zouden tegenstanders als Iran, Irak en Venezuela over de streep getrokken moeten worden om tot een akkoord te komen.

Veto

Zanganeh zei eerder dat er geen noodzaak is voor een productieverhoging, maar is na gesprekken met collega's positiever. Daarbovenop kwamen uitspraken van de energieminister van Saoedi-Arabië, die aangaf dat iedere betrokkene die hij de afgelopen dagen heeft gesproken het met een koerswijziging eens is. "Ik heb er vertrouwen in dat uiteindelijk de redelijkheid zal overwinnen", aldus Khalid Al-Falih.

Iran kan een veto uitspreken bij de OPEC-vergadering. Daarmee zou het land op ramkoers met Saoedi-Arabië komen te liggen, dat juist onder druk staat van de Amerikaanse president Donald Trump om de productie op te schroeven en zo de hoge brandstofprijzen tegen te gaan. Volgens Zanganeh uit Iran hoort de OPEC geen instructies van Trump te ontvangen, zo waarschuwde hij eerder al.