Webwinkelgigant Amazon, investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway en bank JPMorgan Chase presenteren de topman voor hun nieuw op te richten zorgbedrijf zonder winstdoel.

Journalist en chirurg Atul Gawande moet het nog naamloze bedrijf gaan leiden. De Wall Street-giganten willen met deze nieuwe onderneming de zorgkosten in de Verenigde Staten omlaag te krijgen. Het bedrijf heeft geen winstoogmerk en zal onafhankelijk functioneren van de oprichters.

Atul Gawande schreef uitgebreid over "het falen van de Verenigde Staten in de omgang met een inefficiënt zorgsysteem". Miljardair en Berkshire-oprichter Warren Buffett noemde het zorgsysteem ook al eens een "ringworm die de Amerikaanse economie van binnenuit opeet".

Het nieuwe zorgbedrijf is gericht op de gezondheid van werknemers. Volgens JP Morgan-topman Jamie Dimon en Buffett zal het jaren duren voordat dit bedrijf het gewenste resultaat oplevert, maar op dit moment heeft het plan wel effect op de bestaande zorgbedrijven. Het zet dit soort bedrijven onder druk op de beurs.

Aankondiging

Eerder zorgde alleen al de de aankondiging door de drie bedrijven voor druk op bestaande zorgbedrijven en verzekeraars op de beurs. De omvang en het budget van het nieuwe bedrijf zijn nog niet bekend, maar met steun van alleen Amazon-topman Jeff Bezos en Buffett, de nummers één en drie op de ranglijst van rijkste personen op aarde, komt het bedrijf al heel ver.

Investeringsbedrijf Berkshire Hathaway belegt overigens zelfs met een veelvoud van het persoonlijke vermogen van Bezos en Buffett.