Speciaalchemiebedrijf DSM rekent voor de komende jaren op een forse verbetering van de financiële prestaties. 

Het chemieconcern gaat voor de periode 2019-2021 uit van een jaarlijkse omzetgroei van circa 5 procent, waarmee het bedrijf naar verwachting beter presteert dan de markt.

Verder moet het bedrijfsresultaat jaarlijks 7 tot 9 procent stijgen. Ook kondigde DSM een stevige verhoging aan van het dividend over 2018.

Het chemieconcern stelt een verhoging van ongeveer 25 procent voor, met een maximum van 2,30 euro per aandeel. Deze geste werd door kenners alom verwacht, omdat DSM dit jaar de wind duidelijk mee heeft.

BASF

Het bedrijf profiteert onder meer van toeleveringsproblemen bij concurrenten. Problemen in een fabriek van chemiegigant BASF leidden in het eerste kwartaal van 2018 tot hogere prijzen voor vitamines. Dit is koren op de molen voor DSM dat al eerder zijn winstramingen heeft opgeschroefd.

In de update over de periode 2019-2021 houdt DSM vast aan zijn beleid van een ''stabiel, bij voorkeur stijgend dividend".

Eigen kracht

De operationele prestaties van het concern zullen naar verwachting zorgen voor verdere dividendgroei. Circa 40 tot 50 procent van de gecorrigeerde onderliggende winst moet naar aandeelhouders vloeien.

Verder steekt DSM ongeveer 6,5 procent van de omzet in het verbeteren van de groei op eigen kracht. Het beleid wat betreft overnames blijft volgens DSM ''gedisciplineerd", waarbij met name wordt gekeken naar de divisie Nutrition.

Bij gebrek aan geschikte overnamekandidaten zal meer geld aan aandeelhouders worden uitgekeerd. Kenners menen dat DSM tot 2 miljard euro kan uittrekken voor eventuele overnames.