Koffieketen Starbucks is beduidend minder optimistisch over zijn verkoopgroei in het lopende kwartaal dan door analisten werd gedacht. Verder is het bedrijf van plan zich meer te richten op China en zijn Amerikaanse thuismarkt.

Starbucks verwacht dat de wereldwijde vergelijkbare omzet in het lopende kwartaal met slechts 1 procent zal toenemen. Het lopende kwartaal zal deze maand eindigen. Analisten hadden hier op een omzetgroei van bijna 3 procent gerekend. 

De onderneming zegt verder dat volgend boekjaar 150 vestigingen in de Verenigde Staten gesloten zullen worden. Het gaat om filialen in gebieden waar de zaken moeilijk gaan. In het verleden heeft Starbucks jaarlijks gemiddeld vijftig vestigingen gesloten. Op de Amerikaanse markt heeft het bedrijf ongeveer veertienduizend locaties.

Eerder deze maand werd nog bekend dat grondlegger en oud-topman Howard Schultz van Starbucks na veertig jaar terugtreedt. De koffieketen wordt nu geleid door Kevin Johnson. Hij is bezig Starbucks beter te stroomlijnen om sterker te kunnen groeien. Daarnaast moeten de aandeelhouders hogere rendementen krijgen.