Duitsland en Frankrijk willen dat er een aparte begroting voor de eurozone komt. Die is bedoeld om eurolanden waar het economisch onverwacht slecht gaat te helpen.

Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel dinsdag tijdens een gezamenlijke personferentie in het Duitse slot Meseberg.

Het aparte budget voor de eurozone zou binnen de bestaande kaders worden opgezet en zou gebruikt moeten worden ''voor investeringen en om verschillen tussen de lidstaten glad te strijken'', aldus Merkel. Er is niets gezegd over de exacte omvang van zo'n budget.

Macron pleit al langer voor een gemeenschappelijke begroting voor de eurozone. Merkel had als compromis een investeringspot van enkele tientallen miljarden euro aangeboden, meldt Die Welt.

Hervormingen

De eurozonebegroting kan volgens de Franse president in 2021 worden ingevoerd. Maar hij zei ook dat er nog veel werk aan de winkel is voor de Eurogroep, de ministers van Financiën van de negentien eurolanden.

Merkel en Macron spraken in slot Meseberg over hervormingen in de eurozone, versterking van de Europese buitenlandse politiek en defensie, over het Europees asielbeleid en meer wetenschappelijk onderzoek.

Volgens de bondskanselier waren de onderhandelingen over de eurozone met Macron het moeilijkst. ''We openen een nieuw EU-hoofdstuk'', zei ze na afloop.

EU-top

De voorstellen van de twee Europese leiders zullen op de EU-top van 28 en 29 juni worden voorgelegd aan de andere regeringsleiders.

Volgens een hoge EU-functionaris komen de plannen donderdag in Luxemburg al voor het eerst op tafel. Dan zijn de ministers van Financiën van de negentien eurolanden bijeen.

Nederland is overigens groot tegenstander van een aparte eurozonebegroting.