De Europese Centrale Bank (ECB) zal geduldig zijn bij het bepalen van de timing van zijn eerste renteverhoging. Dat heeft ECB-president Mario Draghi dinsdag gezegd op het forum van de centrale bank in de Portugese plaats Sintra.

Vorige week liet de ECB bij zijn beleidsvergadering nog weten met ingang van volgend jaar helemaal te willen stoppen met het opkoopprogramma van obligaties. De rentetarieven werden door de ECB onveranderd gelaten.

De centrale bank heeft gezegd pas te willen gaan nadenken over het opschroeven van de rente als het opkoopprogramma afgelopen zou zijn. Volgens Draghi zal na die eerste rentestap een geleidelijke aanpak worden gekozen bij het aanpassen van het beleid.

De ECB-president verklaarde verder dat de economie van de eurozone verder groeit. De inflatie stijgt geleidelijk naar de doelstelling van bijna 2 procent.

Wel zijn er onzekerheden rond de verwachtingen, zoals het toenemende protectionisme, de stijgende olieprijzen en aanhoudende onrust op de financiële markten. Aanzienlijke monetaire verruiming blijft volgens Draghi nog nodig.

ECB-bestuurder Erkki Liikanen verklaarde dat de centrale bank de rente zelfs tot na de zomer van 2019 onveranderd zou kunnen houden als dat nodig mocht zijn.