De Verenigde Staten en China hebben opnieuw gedreigd importheffingen en tegenmaatregelen in te stellen. Beide landen hebben vrijdag ook al extra heffingen aangekondigd.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde maandag aan 10 procent extra belasting te heffen op Chinese goederen, die een handelswaarde van 200 miljard dollar vertegenwoordigen. Hij gaf zijn beleidsmakers opdracht een lijst op te stellen van goederen die hieronder moeten gaan vallen.

Het dreigement volgt op een reactie van China op de eerder aangekondigde importheffingen van Trump. In juli moet een heffing van 25 procent ingaan op 50 miljard dollar aan import uit China.

China wil als vergelding eigen maatregelen invoeren, maar Trump wil dit met het nieuwe dreigement voorkomen. 

China

Peking reageerde fel op de nieuwe importheffingen en spreekt van chantage. Het ministerie van Handel zei met ''kwalitatieve" en ''kwantitatieve" maatregelen te komen als Washington voet bij stuk houdt.

De kwalitatieve maatregelen verwijzen naar het feit dat China jaarlijks maar voor 130 miljard dollar importeert uit de Verenigde Staten. Het land kan dus niet op dezelfde schaal nieuwe importheffingen opleggen, maar er zijn wel andere maatregelen die China kan doorvoeren.

Zo proberen veel Amerikaanse bedrijven voet aan de grond te krijgen in het Aziatische land, maar is voor uitbreiding een goede relatie met de overheid nodig.

In 2017 importeerde de Verenigde Staten voor 505,6 miljard dollar aan Chinese goederen, volgens het US Census Bureau. Met een export van ongeveer 130 miljard dollar, bedroeg de handelsbalans ongeveer 375 miljard dollar in het voordeel van China.