Werknemers van onder meer ASML, VDL en Fokker leggen woensdag het werk voor 24 uur neer. Dat hebben de vakbonden maandag aangekondigd. ​Vorige week staakten werknemers van DAF al een etmaal. Ook Fokker-personeel voerde actie.

De medewerkers in de metalektrosector, de metaal- en elektrotechnische industrie, willen een nieuwe cao met onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar. Ook willen ze meer zeggenschap en meer werkzekerheid. De cao geldt voor circa 150.000 werknemers.

"Er is een enorm tekort aan technisch personeel en dat blijft voorlopig ook wel zo", stelt Loes Bezemer-Videler, onderhandelaar van CNV Vakmensen op de website van de FNV. Het kan niet waar zijn dat bedrijven dikke winsten maken en werknemers daar onvoldoende van meeprofiteren."

De nieuwe stakingen vinden plaats bij bedrijven uit de metalektrosector in het hele land. Naast ASML, een aantal dochterbedrijven van VDL waaronder VDL Nedcar in Born en Fokker, wordt ook gestaakt bij onder meer Scania in Zwolle en Meppel, Wärtsilä in Zwolle, Damen Shipyard en Heerema Zwijndrecht.

Werkgeversorganisatie FME vindt de aangekondigde staking ''heel jammer''. ''Onderhandelingen moeten wat ons betreft aan de onderhandelingstafel worden gevoerd'', stelt een woordvoerder. Ook zijn de stakingen volgens haar slecht voor het imago van de sector.