AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen kunnen geen richting bepalen. De meesten openden dinsdag negatief, trokken vervolgens bij om tegen het einde van de ochtend weer weg te zakken. De toonaangevende AEX-index van de 25 belangrijkste beursfondsen in Amsterdam zakte 2,34 punten tot 431,55 punten. Dat is een verlies van 0,55 procent.


Bekijk video

"Een jojobeurs", luidde de typering van een handelaar. "Het is niet aanwijsbaar beter of slechter dan een dag eerder. Er is geen nieuws en beleggers wachten af. Beleggers wachten op de speech van de Amerikaanse president Bush. Hij gaat ook iets zeggen over de boekhoudschandalen op de Amerikaanse beurzen, is de verwachting. We vragen ons alleen af of hij ook echt iets kan omdat hij zelf ook niet geheel schone handen heeft."

Het waren vooral technologiefondsen die een veer moesten laten. Philips zakte 2,5 procent naar 26,48 euro punten, KPN moest ook 2,5 procent op 4,68 euro inleveren en Getronics gleed 2,3 procent uit op 1,71 euro. Volgens een handelaar heeft het te maken met de teruggang van 3 procent van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq maandag.

KPNQwest

De failliete exploitant van glasvezelkabels KPNQwest doet nog maar 7 eurocent ofwel één eurocent (12,5 procent) minder dan een dag eerder. Dow Jones heeft een jaarverslag van het bedrijf in handen gekregen waaruit blijkt dat het verlies over 2001 circa 100 miljoen euro groter is dan de eerder gemelde 266 miljoen. Overigens heeft een accountant de cijfers niet goedgekeurd.

De andere beurzen in Europa verging het net zoals die in Amsterdam. De beurs in Londen was 0,4 procent lager. Die in Parijs was 0,45 procent lager en Frankfurt stond 0,3 procent in de min.

Het jongste boekhoudschandaal in de Verenigde Staten, dat bij het farmacieconcern Merck, lijkt niet zulke grote gevolgen te krijgen als eerdere boekhoudschandalen. Het aandeel Merck daalde maandag in New York met een relatief kleine 1,7 procent. De winstcijfers zijn door het gesjoemel met de omzet niet aangetast.

Bush

De beleggers zijn benieuwd naar wat president Bush later op de dag te zeggen heeft over de boekhoudschandalen. Ze hopen dat hij korte metten maakt met ondernemingen die het met hun financiële verslaglegging niet zo nauw nemen.

Op de beurs in Londen deden de verzekeraars het redelijk goed. Dat kwam door een rapport waarin wordt gepleit voor het versimpelen van spaarproducten. De verwachting is dat door een versimpeling meer mensen hun geld aan verzekeraars zullen toevertrouwen.

In Parijs stond Sodexho onderaan met een koersdaling van dit 8 procent. De grootste cateraar ter wereld groeit minder hard dan het zelf had gezegd en heeft zijn verwachtingen voor het hele jaar naar onderen bijgesteld. In Parijs was Siemens de grootste verliezer (minus 2,2 procent) nadat Lehman Brothers zijn koersdoel van het aandeel Siemens had verlaagd.

Macro-economische cijfers stelden teleur. De werkloosheidscijfers in Duitsland vielen tegen. Het aantal mensen zonder werk in Europa's grootste economie steeg in juni sterker dan was verwacht. Ook nam de industriële productie van Duitsland af, waar een groei was verwacht. Later komen cijfers over de economische groei in de landen van de Europese Unie.

Euro

De euro liep iets op. Aan het eind van de ochtend stond de koers op 0,9890 dollar. De slotkoers van maandag luidde 0,9860 dollar. Tegenover het pond sterling deed de Europese munteenheid 0,6410. Bij het eind van de handel van de voorgaande dag was dat 0,6420.