DÜSSELDORF - Het gaat erg slecht met Dorint, Duitslands grootste hotelgroep. De dalende conjunctuur en grote uitgaven waarmee het concern tal van overnames heeft gefinancierd, hebben over 2001 geleid tot een verlies van 6,4 miljoen euro. Het jaar daarvoor boekte Dorint nog een positief resultaat van 1,2 miljoen euro.
Dorint

De omzet is met 13 procent afgenomen tot 489 miljoen euro. De hotelgroep verwacht voor dit jaar een lichte stijging tot 500 miljoen euro door prijsverhogingen en iets meer gasten. Door de uitbreiding van het aantal hotels daalt echter de bezettingsgraad van de kamers. Het concern rekent dan ook niet op noemenswaardige verbeteringen.

Grootaandeelhouder Herbert Ebertz kondigde maandag zijn vertek aan. Eerder verliet topman Alfred Weiss al de onderneming. Hij was verantwoordelijk voor de expansie die uiteindelijk leidde tot een concern met 87 hotels en 6300 werknemers.

Volgens de zakenkrant Handelsblatt had Ebertz voor zijn eigen onderneming miljoenen euro geleend van Dorint. Hij had vorige maand zijn zeggenschap bij het concern al grotendeels aan de banken overgedragen om zo nog een lening van 20 miljoen euro los te krijgen. De financiers eisen dat de schulden worden gesaneerd en de gehele raad van commissarissen opstapt. Het concern gaat voor 20 miljoen euro aandelen uitgeven. Van uitkering van dividend is dit jaar geen sprake.

De veertig hotels die de groep sinds 1997 heeft geopend, hebben alleen maar verlies opgeleverd. Bovendien is veel betaald voor zeer dure en luxueuze complexen, zoals het golfoord Camp de Mar op Mallorca en het Four Seasonshotel in het centrum van Berlijn. Dorint bezit in Nederland hotels bij Schiphol, in Den Haag en Eindhoven.