NAARDEN - Stork Aerospace heeft extra orders gekregen van het Amerikaanse Northrop Grumman voor de ontwikkeling van luiken voor het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF). Deze orderportefeuille van Stork groeit hierdoor met 16 miljoen tot 140 miljoen dollar (111 miljoen euro).

Dat liet het industriële conglomeraat woensdag weten. Behalve aan de luiken, werkt het Naardense bedrijf ook aan de bekabeling en de vleugelranden van de beoogde opvolger van de F-16. Het werk aan de luiken groeit door de opdracht naar 71 miljoen dollar.

Het kabinet verwacht dat de ontwikkeling van de JSF het Nederlandse bedrijfsleven rond de 8 miljard dollar oplevert. Met deze nieuwe opdracht komt de orderportefeuille uit op 228 miljoen dollar. De regering gaat ervan uit dat als de JSF daadwerkelijk in productie wordt genomen, deze omzet toeneemt.

De JSF moet vanaf 2012 de F-16 gaan vervangen. Nederland wil op termijn tussen de 65 en 85 JSF's kopen en heeft inmiddels ruim 300 miljoen dollar in de ontwikkeling gestoken. In totaal heeft Nederland 800 miljoen dollar uitgetrokken voor deelname aan het JSF-project.