Het Amerikaanse chipbedrijf Qualcomm heeft nog geen goedkeuring van China voor de overname van de Nederlandse branchegenoot NXP Semiconductors.

Peking moet zich als laatste van toezichthouders in negen landen nog uitspreken over de deal ter waarde van 44 miljard dollar, waaraan al sinds 2016 wordt gewerkt.

Drie bronnen weerspreken tegenover persbureau Reuters mediaberichten dat er al een fiat is gegeven. De overname lijkt momenteel vooral inzet van de onderhandelingen die de Verenigde Staten en China over handel voeren.

Eerder gold dat ook al voor het Chinese technologiebedrijf ZTE, dat tijdens de gesprekken sancties tegen zich verlicht zag worden door de VS.

Onder druk

De goedkeuring komt mogelijk extra onder druk te staan door de nieuwe importtarieven die de Amerikaanse president Donald Trump later op de dag naar verwachting wereldkundig maakt, zo verwacht een van de ingewijden. Trump heeft al gezegd beperkingen tegen Chinese goederen ter waarde van 50 miljard dollar in te stellen.

NXP en Qualcomm zijn het al lang met elkaar eens over de voorgenomen samensmelting, maar de overname heeft veel voeten in de aarde.

Naast de lange reeks toezichthouders die zich wegens de betrokken gevoelige technologieën over de deal moeten uitspreken, mengde ook de activistische aandeelhouder Elliott zich in de discussie.

Uiteindelijk verhoogde Qualcomm daarop zijn bod. Qualcomm was zelf ook inzet van een overnamepoging. Branchegenoot Broadcom trok zich echter uiteindelijk terug.