Air France-KLM streeft ernaar om zo snel mogelijk een definitieve vervanger te hebben voor de opgestapte topman Jean-Marc Janaillac, liefst al ergens begin juli. 

Dat heeft waarnemend, niet-uitvoerend bestuursvoorzitter Anne-Marie Couderc gezegd in een interview met de Franse krant Les Echos.

Het luchtvaartconcern verkeert in een crisis door een aanhoudend conflict met de Franse vakbonden, die meer loonsverhoging eisen dan het bedrijf bereid is te bieden. Vorige maand stapte Janaillac op nadat het hem niet was gelukt buiten de bonden om zaken te doen met het eigen personeel. Sindsdien heeft een interim-bestuur de dagelijkse leiding.

Vakbonden beklagen zich intussen over het gebrek aan voortgang in de cao-onderhandelingen sinds het vertrek van de hoogste baas en hebben nieuwe stakingen bij Air France aangekondigd.

Die staan voor 23 tot en met 26 juni op de agenda. Het huidige interim-bestuur weigert loononderhandelingen te voeren, omdat het daar geen mandaat voor zou hebben.

Werkomstandigheden

Air France steekt wel extra geld in het verbeteren van werkomstandigheden. De zustermaatschappij van KLM investeert in meer rustruimtes en betere bedrijfsruimtes op vliegveld Orly.

Om welke bedrag het gaat, maakt de onderneming niet bekend. Naast geld belooft de Franse vliegmaatschappij ook een ''nieuwe houding ten opzichte van dialoog''. Die moet ervoor zorgen dat medewerkers altijd terechtkunnen met klachten over het bedrijf.

Geen mandaat

Het arbeidsconflict bij Air France draait om een salarisverhoging van minstens 5,1 procent voor dit jaar. Het personeel wil ook meedelen in de winst van Air France-KLM.

Het huidige interim-bestuur weigert een directe salarisverhoging. Zij stellen dat het bedrijf de winst nodig heeft om te investeren in bijvoorbeeld nieuwe vliegtuigen.

De voormalige CEO Jean-Marc Janaillac stelde een salarisverhoging van 7 procent voor, verdeeld over vier jaar. Ook wil hij dat de verhoging afhankelijk wordt van prestaties. Hier ging het personeel niet mee akkoord en dat was reden voor Janaillac om op te stappen.

De geste van Air France lijkt geen effect te hebben op dat voornemen. Vakbond CGT zegt in een reactie dat de werkonderbrekingen van 23 tot en met 26 juni gewoon doorgaan. De huidige interim-directie van Air France-KLM weigert evenwel loononderhandelingen te voeren, omdat de tijdelijke opvolgers van Janaillac daar geen mandaat voor zouden hebben.