De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht na december dit jaar te stoppen met het opkoopprogramma waar de centrale bank in 2015 mee begon. Hiermee komt een einde aan een historische maatregel die de centrale bank nam om de Europese economie uit het slop te trekken.

Tot en met september koopt de centrale bank maandelijks nog voor 30 miljard euro aan extra obligaties op. Als de cijfers over de economie dan niet tegenvallen zal dit bedrag worden verlaagd naar 15 miljard euro per maand tot en met december. Dit meldt de ECB donderdag.

Obligaties en leningen die aflopen, blijft de ECB wel opnieuw investeren. De centrale bank zal zo ook de komende jaren een grote partij op de Europese financiële markten zijn. De bank verwacht pas over een langere tijdsperiode met het verkopen van obligaties te starten.

Rente

De rente waartegen banken bij de ECB lenen, blijft onveranderd op 0 procent. Zo jaagt de centrale bank nog steeds de Europese economie aan. De depositorente, de rente die banken ontvangen als ze geld bij de bank stallen, blijft op min 0,4 procent.

Het bestuur van de ECB verwacht dat de rentetarieven minstens tot de zomer van 2019 op de huidige niveaus blijven.

Inflatie

De centrale bank heeft verder de verwachting voor de economische groei in 2018 verlaagd van 2,4 procent naar 2,1 procent. De voorspellingen voor 2019 en 2020 blijven onveranderd op 1,9 procent en 1,7 procent.

De inflatieverwachtingen voor de komende jaren zijn juist verhoogd. De ECB voorspelt dat in 2018, 2019 en 2020 de stijging van het prijspeil zal uitkomen op 1,7 procent. De centrale bank heeft als doelstelling de inflatie op iets minder dan 2 procent op de middellange termijn te krijgen.  

Normalisatie

Het stopzetten van het opkopen van nieuwe obligaties is een belangrijke stap in het normaliseren van het rentebeleid. Uiteindelijk moet dit ook zorgen voor hogere rentes op bijvoorbeeld spaarrekeningen, maar ook op leningen voor bijvoorbeeld huizen en op staatsleningen.

Sinds 2015 heeft de ECB voor ruim 2.400 miljard euro aan obligaties van vooral overheden, maar ook bedrijven opgekocht. Aanleiding voor de maatregel was de vrees voor deflatie, een daling van het prijspeil.

Volgens economische theorie is er een gevaar dat bij deflatie consumenten hun aankopen uitstellen en bedrijven zullen stoppen met investeringen. Als ze namelijk wachten is hun geld een paar maanden later meer waard. Begin 2015 daalde het prijspeil even.

Handelsoorlog

Gevraagd naar de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump dreigt te veroorzaken, vertelt Draghi dat de maatregelen vooral schadelijk kunnen zijn voor het vertrouwen van bedrijven en particulieren.

Hij zei ook dat het belangrijk is dat onderhandelingen over de importheffing plaatsvinden binnen bestaande “kaders”. Waarschijnlijk verwees hij naar de G7, de bijeenkomst van Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Trump haalde na de vergadering uit naar de Canadese premier.