ROTTERDAM - Agnes Jongerius is woensdag gekozen als nieuwe voorzitter van de FNV tijdens het vierjaarlijkse congres van de vakcentrale in Rotterdam. Als eerste vrouwelijke leider van de vakcentrale volgt zij Lodewijk de Waal op, die zijn functie woensdag na acht jaar heeft neergelegd.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Premier Balkenende prees in een toespraak tijdens het congres de vertrekkende De Waal voor zijn bijdrage aan "belangrijke vernieuwingen op sociaal-economisch gebied". Hoewel de woede van De Waal over het kabinetsbeleid "soms apocalyptische vormen aannam", telt volgens de premier het resultaat. Volgens hem hoort de verantwoordelijkheid voor de sociale zekerheid steeds meer bij de sociale partners thuis.

Op het FNV-congres is een nieuw federatiebestuur gekozen. Bestuurder sociale zekerheid Ton Heerts is gekozen als vice-voorzitter. Peter Gortzak blijft op de post van algemeen secretaris en penningmeester.

Het bestuur wordt aangevuld door Wilna Wind, die onder meer CAO-coördinator wordt. Wind bekleedde tot nu toe de functie van commercieel directeur van het organisatieadviesbureau Basis & Beleid. Ze was als kandidaat naar voren geschoven door FNV Bondgenoten, waarvoor zij lange tijd heeft gewerkt.