Bestuurslid Zakaria Boufangacha van FNV zegt dat supermarktketen Albert Heijn (AH) de eerste stappen om de vakbond buiten te sluiten al heeft gezet. Hij vreest dat de supermarktketen de vakbonden op den duur helemaal wil uitschakelen.

Het FNV-bestuurslid vertelt donderdag in het Financieele Dagblad (FD) dat AH de vakbond al buitenspel zette bij de distributiecentra en door geen cao meer af te sluiten bij dochteronderneming Gall & Gall.

Boufangacha vreest dat AH het voorbeeld volgt van familiebedrijf Jumbo, dat vorige maand 80 procent van het distributiepersoneel overtuigde de vakbonden af te serveren. De 2.400 personeelsleden kozen niet voor een cao, maar spraken een eigen arbeidsvoorwaardenregeling af met de supermarktketen uit Veghel.

Albert Heijn ontkent dat het concern ook bij andere dochterondernemingen de arbeidsvoorwaarden buiten de bonden om wil regelen. Bij de slijterijketen Gall & Gall zouden de vakbonden een paar jaar geleden "zelf zijn weggelopen".

Vakbond FNV klaagde woensdag over meer Nederlandse werkgevers. Ze zouden volgens de vakbond ondanks flinke winst en economische groei op het gebied van lonen massaal op de rem trappen.