De Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, verhoogt opnieuw de bandbreedte van het belangrijkste rentetarief. Banken betalen nu 1,75 procent tot 2 procent om geld te lenen bij de Fed.

Beleidsmakers bij de Federal Reserve hebben eerder al gehint dat de economie klaar was voor een nieuwe renteverhoging. Het is de tweede verhoging van dit jaar.

In maart verhoogden de Fed-bestuurders de rente ook al. Sinds 2015 is de rente zeven keer verhoogd. Waarschijnlijk zal de rente dit jaar nog twee keer opgeschroefd worden.

Voor het bepalen van het renteniveau kijkt de Fed, net zoals de Europese Centrale Bank (ECB), naar de inflatie. In de Verenigde Staten wordt ook de werkgelegenheid in de gaten gehouden.

De laatste maanden is de Amerikaanse inflatie naar het hoogste niveau in zes jaar tijd gestegen. In mei is het prijspeil op jaarbasis met 2,8 procent gestegen.

De werkloosheid is ondertussen gedaald naar een historisch laag niveau. Voor de Fed zijn dit de perfecte omstandigheden om het renteniveau te normaliseren.

Toelichting

In een toelichting op het besluit zei de voorzitter van de Fed dat de Amerikaanse economie het momenteel erg goed doet. Daardoor zijn de vooruitzichten, ook wat betreft de arbeidsmarkt, gunstig. De Fed blijft de situatie volgens Powell wel voortdurend in de gaten houden. 

Mocht de inflatie verder stijgen gaan dan zal de Fed niet direct overspannen reageren, zo verzekerde de centralebankvoorzitter verder.

Persconferenties

Woensdag werd ook duidelijk dat de Fed volgend jaar na elk rentebesluit een persconferentie gaat houden. Nu wisselt dat nog per beleidsvergadering. Powell benadrukte dat de toelichtingen geen verband houden met de daadwerkelijke rentestappen.