HOLTEN/HAARLEM - De reisorganisatoren OAD en Corendon laten hun klanten weer gewoon vliegen met de in opspraak geraakte Turkse luchtvaartmaatschappij Onur Air. "Als de autoriteiten zeggen dat het veilig is, dan vertrouwen wij daarop", aldus directielid L. Louwers van Corendon. Marketing manager W. Gramsma van OAD laat zich in soortgelijke bewoordingen uit.

De vliegtuigen van de Turkse luchtvaartmaatschappij waren sinds donderdag 12 mei een maand lang niet meer welkom in Nederland in verband met een waslijst aan tekortkomingen. De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) liet zich dinsdag overtuigen door de veiligheidsgaranties van de Turken en hief het landingsverbod op.

Vrijdag landt er voor het eerst sinds twee weken weer een toestel van Onur Air in Nederland. Rond 17.00 uur wordt dit uit de Turkse badplaats Antalya afkomstige vliegtuig verwacht op Rotterdam Airport, meldt Corendon. OAD schakelt komende zaterdag weer een vliegtuig van Onur Air in voor een vlucht naar Turkije.

Vervangende vluchten

Corendon en OAD organiseren samen op jaarbasis voor ruim een half miljoen Nederlanders een strandvakantie naar dat land. Enkele tienduizenden van deze toeristen vliegen met toestellen van Onur Air naar hun bestemming. De komende tijd zal nog niet volop gebruik worden gemaakt van de diensten van Onur Air. In verband met het landingsverbod hadden de reisorganisatoren al een fors aantal vervangende vluchten geregeld en die contracten kunnen niet zomaar worden opgezegd.

De reisorganisatoren verwachten dat hun klanten ondanks de negatieve publiciteit over Onur Air best willen vliegen met die onderneming. Acties met speciale tarieven zijn vooralsnog niet aan de orde.

Uiteenlopende reacties

"We krijgen zeer uiteenlopende reacties. Sommige mensen willen niet meer vliegen met Onur Air", zegt Louwers. "Aan de andere kant sprak ik vanochtend ook een meneer die juist wel met Onur Air wil vliegen, omdat die maatschappij eten serveert tijdens de vlucht. Dat doen lang niet alle luchtvaartmaatschappijen."