De Nederlandse betalingsverwerker Adyen is van plan kortlopend krediet te verstrekken. Dat staat in het prospectus van het fintechbedrijf dat vandaag een spectaculair beursdebuut maakte.

Door krediet te verstrekken gaat Adyen de concurrentie met traditionele banken aan, meldt het Financieele Dagblad (FD) op basis van het prospectus.

Heel concreet is Adyen van plan creditcardbetalingen aan zijn klanten voor te schieten. Adyen wordt gebruikt door bedrijven als Netflix, Coolblue en Uber. Als klanten van deze bedrijven met hun creditcard betalen, kan een uitbetaling tot wel twee weken duren. Adyen wil die bedragen gaan voorschieten en dat betekent dat de bedrijven eerder hun geld krijgen.

Met deze dienstverlening hoopt Adyen de band met klanten te versterken en extra inkomsten te verwerven uit rente die het bedrijf voor de financiering rekent. Bedrijven die gebruik van deze service willen maken, moeten eerst een bankrekening bij het fintechbedrijf openen.

Bankvergunning

Adyen kreeg in 2017 de bankvergunning om kredieten te verstrekken. Door een deel van de uitbetalingen voor te schieten, verleent Adyen een vorm van werkkapitaalfinanciering.

Welke tarieven Adyen gaat rekenen voor de kredietverstrekking en wanneer de dienst beschikbaar is, maakt het bedrijf nog niet bekend.

Het Nederlandse bedrijf maakte woensdagochtend zijn debuut op de beurs. De prijs van de gewilde aandelen schoot omhoog van 240 euro naar 430 euro.