Volgens Roberto Azevêdo is de wereldeconomie in gevaar. De directeur van wereldhandelsorganisatie WTO zegt dat er een wereldwijde handelsoorlog ophanden is en roept op tot gezamenlijk ingrijpen.

Dat zei hij woensdag in een interview met de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

De directeur spreekt bondskanselier Angela Merkel jaarlijks om de stand van zaken in de internationale economie door te nemen. Nooit eerder was de conclusie over de verhoudingen zo teneergeslagen, stelt Azevêdo in gesprek met de krant. Dat zou door de enorme vijandelijkheden tussen de grote handelsmachten komen.

Het verloop van de G7-top zou hier ook bewijs van zijn. "De bijeenkomst van de zeven belangrijkste economieën heeft bevestigd dat er grote meningsverschillen in het handelsbeleid zijn", zegt de directeur. "Het is altijd teleurstellend als je de kans mist om de inconsistenties op te helderen."

Spanningen

De discussie tussen de EU en Canada en de Verenigde Staten over staalheffingen zou een voorbeeld van de spanningen zijn. Het gaat daarbij om hogere punitieve tarieven voor de invoer van staal en aluminium die de VS rekenen, waarover de EU en Canada klaagden bij de wereldhandelsorganisatie.

Volgens hen zou het tegen de handelsregels in gaan. "Veel hangt af van hoe de EU en Canada zich gedragen", zei Azevêdo daarover.

Impliciet uit de directeur kritiek op de handelswijze van Amerikaanse president Donald Trump, die zich na de G7-top via Twitter alsnog terugtrok uit de gezamenlijke verklaring.

"De vijandigheden zijn inderdaad erg groot. We moeten er daarom voor zorgen dat de sfeer voor toekomstige gesprekken niet wordt geschaad, maar juist productief blijft", zei hij hierover. "Als de politieke leiders deze constructieve geest niet opbrengen, zullen de wereldeconomie en onze burgers eronder lijden."

Escalatie

Azevêdo stelt dat bij escalatie een wereldwijde recessie dreigt, en dat er zelfs nu al tekenen zijn dat dit "neerwaartse proces" is begonnen. "Er is een terughoudendheid om te investeren en in het koopgedrag van bedrijven. In het geval van een handelsoorlog zal dit proces ongetwijfeld verder gaan."

Azevedo pleit voor een blijvende dialoog. "Als we stoppen met praten, zal er onvermijdelijk een escalatie zijn."