Internationale energiebedrijven gebruiken vaak Nederlandse brievenbusbedrijven voor hun miljoenenclaims tegen landen die hun regels aanscherpen. Dat blijkt uit een rapport van non-profitorganisaties TNI en CEO.

Op basis van het internationale energieverdrag Energy Charter Treaty (ECT) kunnen bedrijven een schadevergoeding eisen voor nadelige beslissingen van landen waarin zij actief zijn. Het gaat vaak om claims van miljoenen euro's.

Om van dit verdrag gebruik te kunnen maken, moet het vestigingsland van het bedrijf het verdrag wel ondertekend hebben. Slechts 48 landen, waaronder Nederland, hebben dit gedaan.

Bedrijven die toch een schadevergoeding willen eisen, gebruiken daarom brievenbusfirma's in landen die ECT wel hebben ondertekend. Daardoor komt 20 procent van alle claims van Nederlandse brievenbusbedrijven.

TNI en CEO waarschuwen dat deze praktijk de energietransitie kan tegenwerken. In het verleden gebruikte Vattenfall ECT onder meer om Duitsland te dwingen regelgeving voor kolencentrales in te trekken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!