HILVERSUM/RIJSWIJK - Het CDA is tegen een beursgang van Luchthaven Schiphol. De PvdA zegt blij te zijn met deze "draai" van de grootste regeringspartij en dat nu een meerderheid in de Tweede Kamer tegen is.

CDA en PvdA vrezen dat de aandelen in handen zullen vallen van investeerders die uit zijn op snelle winst. Daardoor zou het maatschappelijke belang van de luchthaven in het geding komen, tot schade van de Nederlandse economie. CDA-Kamerlid Haverkamp zei woensdagochtend op Radio 1 tegen de beursgang te zijn. Zijn PvdA-collega Crone verklaarde dat zijn partij al jaren bereid is het CDA bij dit standpunt aan een meerderheid te helpen.

Het kabinet is voorstander is van de verkoop van de aandelen. De Tweede Kamer houdt woensdag een hoorzitting met de betrokken partijen over de gevolgen van privatisering.

Het CDA wil niet dat de aandelen in handen kunnen komen van speculanten, maar zou die wel willen verkopen aan investeerders die er niet snel van af willen, zoals pensioenfondsen. Bovendien is het CDA nog niet overtuigd van de noodzaak om de aandelen te verkopen. "Een belangrijk argument voor de verkoop is dat we op deze manier een betere toegang tot de kapitaalmarkt hebben, maar de kredietwaardigheid van Schiphol is goed. Op basis daarvan kun je ook veel geld los krijgen. Daar hoef je dus niet per se een beursgang voor te hebben", zei Haverkamp.