Zweden wil banken gaan dwingen contant geld breed beschikbaar te houden, om te voorkomen dat sommige delen van het land volledig cashloos worden.

Een comité van de overheid heeft maandag gezegd dat banken moeten garanderen dat rekeninghouders contant geld kunnen storten en opnemen bij banken.

Zo zouden er voor 99 procent van de Zweden binnen 25 kilometer pinautomaten beschikbaar moeten zijn. Hoe banken dit voor elkaar moeten krijgen, wordt niet in detail uitgelegd. Het zou de banken 8 tot 15 miljoen Zweedse kronen (800.000 tot 1,5 miljoen euro) kosten.

In een opiniestuk voor dagblad Dagens Nyheter schrijft het comité dat de ontwikkeling naar minder contant geld op een gecontroleerde manier moet plaatsvinden. Ze vrezen dat kwetsbare groepen zoals gepensioneerden zullen lijden onder een verminderde toegang tot contant geld.

Europese wetgeving

Banken zijn tegen de maatregel. Volgens de Zweedse branchevereniging voor banken kan de rekening zelfs oplopen tot 100 miljoen kroon (10 miljoen euro). Banken denken ook dat de maatregel in strijd zouden zijn met Europese wetgeving.

Veel Zweden zijn al zo goed als gestopt met het gebruiken van contant geld. In de laatste tien jaar is de hoeveelheid circulerende munten en bankbiljetten gehalveerd van 112 miljard kroon naar ruim 50 miljard kroon.

Digitale munt

De Zweedse centrale bank kijkt zelfs naar de ontwikkeling van een eigen digitale munt, de e-krona, die moet dienen als alternatief voor cash.

De Riksbank vreest dat banken te veel controle op financiële middelen krijgen door het overgaan op digitale betalingen. Eind dit jaar worden de resultaten van een studie gepresenteerd.