NEW YORK - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines (NWA), partner van KLM, heeft de vakbond van werktuigkundigen voorgesteld om 2030 mecaniciens te ontslaan. Daarnaast wil NWA af van ruim achthonderd schoonmakers, waardoor 2830 werknemers op straat komen te staan.

Ook wil NWA de 2380 technici die blijven 26 procent korten op hun lonen. De onderneming wil met de ingreep onder de mecaniciens per jaar 176 miljoen dollar besparen, zo heeft de betrokken vakbond, de Aircraft Mechanics Fraternal Association (AMFA) dinsdag gemeld op haar website. NWA probeert opnieuw over de arbeidscontracten met de bonden te onderhandelen. De luchtvaartmaatschappij hoopt op die manier de kosten te drukken.

Hogere brandstofkosten en de felle concurrentiestrijd met prijsvechters in de branche hebben haar in het eerste kwartaal een nettoverlies van 458 miljoen dollar bezorgd. In maart heeft Northwest de beoogde besparingen op de arbeidskosten verhoogd van 950 miljoen dollar naar 1,1 miljard dollar.

Meer luchtvaartmaatschappijen hebben mecaniciens ontslagen. De ondernemingen kunnen hun kosten besparen door onderhoudsbedrijven van buiten in te huren.

Salarisvermindering

In november hebben de piloten van Northwest ingestemd met een salarisvermindering van 15 procent, waarmee NWA op deze post een besparing van 265 miljoen kon boeken.

Vorig jaar leed NWA een nettoverlies van 878 miljoen dollar, vooral door de flinke stijging van de brandstofkosten.