SCHIPHOL - De luchtvaartmaatschappij Transavia staat onder grote druk van de concurrenten Air Berlin en Sterling, die sinds kort vanaf Schiphol vliegen. Transavia meldde dinsdag zich zelfs genoodzaakt te zien een aantal bestemmingen te schrappen of routes aan te passen.

De succesvolle Duitse prijsvechter Air Berlin vliegt sinds kort tussen Amsterdam en Berlijn. De Scandinavische luchtvaartmaatschappij Sterling voert vluchten uit tussen onder meer Schiphol en Stockholm, Oslo en Kopenhagen. Transavia doet deze bestemmingen ook aan.

Om de concurrentie aan te pakken, heeft Transavia besloten vanaf 25 augustus vaker tussen Schiphol en Berlijn en Kopenhagen te vliegen. Bovendien heeft het bedrijf besloten deze bestemmingen straks niet meer vanaf Rotterdam aan te doen. Om het aantal vluchten vanaf Schiphol op te voeren, zijn extra vliegtuigen nodig. Bovendien schrapt Transavia de vluchten tussen Rotterdam en Stockholm en Oslo.

"We hebben geïnvesteerd in het opzetten van Berlijn en Kopenhagen vanuit Rotterdam en laten ons niet de kaas van het brood eten. Voor een serieus antwoord is het absoluut noodzakelijk dat we onze concurrenten met gelijke wapens bestrijden", liet Transavia-topman O. van den Brink weten.

De luchtvaartmaatschappij schrapt Oslo en Stockholm als bestemmingen, omdat deze nog niet direct worden bedreigd. "De prioriteit ligt dus op dit moment bij het direct reageren op concurrentie op bestemmingen in ontwikkeling die wel onder vuur liggen", aldus Van den Brink. Transavia gaat bovendien de bestemmingen voor het winterseizoen onder de loep nemen.