Wall Street alweer in mineur

NEW YORK - De effectenbeurs in New York is maandag voor de zoveelste keer lager gesloten. Beleggers toonden over de gehele linie een gebrek aan vertrouwen.

Zowel de Dow-Jonesindex als de door technologiefondsen beheerste schermenbeurs Nasdaq is de week ingegaan met verlies. De Dow sloot 1,12 procent lager op 9274,90. De Nasdaq-index leverde bijna 3 procent in en eindigde op 1405,68 punten.

Creatief boekhouden

De negatieve stemming was vooral een reactie op de jongste onthulling over creatief boekhouden door Amerikaanse bedrijven. Het farmacieconcern Merck & Co. bleek de afgelopen drie jaar voor zo'n miljard dollar teveel aan omzet te hebben geboekt. De omzet was afkomstig van dochteronderneming Medco.

Winst als kosten

De gewoonte was volgens de bedrijfsleiding om nog niet ontvangen opbrengsten ook direct als kosten te boeken, zodat de omzet toeneemt maar effecten op de winst uitblijven. Merck zegt dat er niets aan de hand is en dat naar bestaande boekhoudregels is gehandeld.

Hoewel analisten twijfelen aan de ernst van Mercks praktijken en het fonds zelf met een verlies van 1,7 procent ook redelijk overeind bleef, veroorzaakte de onthulling wel veel onzekerheid.

Verhoren

Die onrust werd maandag nog versterkt doordat Ebbers en Sullivan, de twee topmensen van Worldcom, zoals verwacht, zwegen tijdens het verhoor door de senaatscommissie. Bij de telecomreus werd 3,85 miljard dollar als investeringen geboekt terwijl het kosten betroffen. Zo pompte het concern zijn winstcijfers op. Voor WorldCom dreigt faillissement.

Aluminium

Ook tegenvallende kwartaalcijfers van Alcoa deden de handel geen goed. De winst viel met 232 miljoen dollar fors lager uit in vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar (307 miljoen dollar). 's Werelds grootste aluminiumconcern verloor ruim 2 procent van zijn beurswaarde.

Telecom

De koersontwikkelingen bij de telecomfondsen waren eveneens bedroevend. Onder aanvoering van Intel en Microsoft werd over de gehele linie verlies geleden. Daar speelde winstnemingen door beleggers waarschijnlijk een voorname rol. De fondsen kenden eind vorige week een kleine opleving.

Euro

De euro stond met 0,9880 dollar aan het eind van de effectenhandel in New York nog ietsje sterker dan bij het sluiten van de Europese beurzen. Toen noteerde de europese munt 0,9860 dollar.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie