JERUZALEM - De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al gaat in de verkoop. De regering in Jeruzalem besloot maandag 49 procent van haar aandelen naar de beurs te brengen. Dat moet begin volgend jaar gebeuren. Over de resterende 51 procent valt op een later tijdstip een besluit.

Israël kan het geld dat de verkoop oplevert goed gebruiken. De problemen in het Midden-Oosten drukken zwaar op de begroting. Daardoor staat de nationale munt onder druk en blijven investeerders weg.

Niet op de sabbat

Volgens waarnemers zal de verkoop niet eenvoudig zijn. El Al heeft twee grote handicaps. De kosten voor veiligheidsmaatregelen zijn gigantisch. Daarnaast vormt de sabbat een probleem. Op dit moment vliegen El Al-toestellen niet op de Israëlische vrije dag.

Verwacht wordt dat Israëlische religieuze partijen zich zullen verzetten tegen privatisering omdat ze bang zijn dat El Al dan ook op de sabbath gaat vliegen. Voorstanders menen dat verkoop de enige manier is om de luchtvaartmaatschappij weer winstgevend te maken.

Veilig

El Al leed vorig jaar een verlies van 85 miljoen dollar. Paradoxaal genoeg was er eind vorig jaar een toename van het aantal passagiers. Mensen die sinds de aanslagen in de VS eigenlijk niet meer het vliegtuig in durven, boeken nu vaak bij El Al omdat de veiligheidsmaatregelen er zo streng zijn. Maar gevreesd wordt dat deze maatregelen reizigers in tijden van mindere spanning kunnen afschrikken.

Privatisering in Israël is vaak een moeilijk proces, ook in andere sectoren. Het telecombedrijf Bezeq kreeg pas kort geleden het groene licht om op eigen benen te staan.