Uitkeringsorganisatie UWV heeft in de eerste vier maanden van dit jaar ruim 18.625 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt aan jongeren tot 27 jaar. Dat is 22 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Vooral vanuit de sectoren detailhandel, financiële en zakelijke dienstverlening en horeca worden minder uitkeringen aangevraagd, blijkt vrijdag uit cijfers van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en UWV. In regionaal opzicht zijn de grootste afnames zichtbaar in Rivierenland, de Achterhoek en Twente.

In het hele land stijgt het aantal vacatures op mbo-niveau. Van september 2017 tot en met februari 2018 werden er ruim 243.000 mbo-vacatures uitgezet, 13 procent meer dan een jaar eerder. De regio's met de sterkste groei zijn Midden-Holland, de Drechtsteden, de Achterhoek en Haaglanden.

De sectoren gastvrijheid, retail en zorg tellen momenteel de meeste vacatures. Jongeren die na de zomer aan het mbo beginnen, hebben de beste kansen op een baan als ze kiezen voor een opleiding tot kok, begeleider gehandicaptenzorg en technicus engineering, aldus SBB.

"De behoefte aan goede vakmensen is in het hele land zichtbaar. Dat is heel goed nieuws voor zowel mbo-studenten als voor de vmbo-leerlingen die na de zomer aan een opleiding gaan beginnen", zegt voorzitter Ton Heerts van SBB.