WASHINGTON - Democratische en Republikeinse leden van het Amerikaanse Congres willen dat Harvey Pitt opstapt als voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Volgens de invloedrijke Republikein John McCain heeft Pitt te langzaam en te lauw gereageerd op de boekhoudschandalen in de Verenigde Staten.

De Democratische afgevaardigde Jay Inslee riep president Bush op om Pitt te vragen af te treden. "Hij moet dat doen omdat dit land iemand nodig heeft die dingen wil veranderen." Dit is met Pitt niet mogelijk, aldus Inslee, aangezien hij als voormalig bedrijfsjurist en lobbyist voor de accountancysector niet hard kan ingrijpen.

Knoeien

De SEC-topman ligt al enige tijd onder vuur. Sinds eind vorig jaar bleek dat energieconcern Enron grootschalig had geknoeid met de boekhouding, zijn met grote regelmaat nieuwe schandalen aan het licht gekomen. Voorbeelden daarvan zijn Tyco International, Xerox en recentelijk WorldCom. De Securities and Exchange Commission (SEC) treedt daar niet hard genoeg tegen op, zo vinden de critici.

Verleden als lobbyist

Pitt bevindt zich door zijn voormalige werk als lobbyist voor accountantskantoren in een netelige positie. Hij was degene die wist te voorkomen dat het Amerikaanse Congres strengere regels opstelde voor de grote accountantsconcerns, zoals een strikte scheiding tussen advies- en controlewerk voor een onderneming.

Gebrek aan regelgeving

Een gebrek aan regelgeving bleek juist fataal in de Enron-zaak. Enerzijds adviseerden consultants van accountantsconcern Arthur Andersen Enron allerlei schimmige constructies te gebruiken om cijfers op te poetsen, terwijl Andersen-accountants anderzijds de boeken van de energiehandelaar goedkeurden.

Belangenverstrengeling

Door de mogelijke belangenverstrengeling heeft Pitt in de tien maanden dat hij in functie is bij de SEC al aan 29 stemmingen bij de beurswaakhond niet deelgenomen, aldus John McCain. "Er zijn dan ook nog steeds zorgen dat hij niet genoeg afstand heeft genomen van zijn voormalige klanten," zo meent de senator. Zondag liet de Democratische leider van de Senaat, Tom Daschle, zich al in dezelfde bewoordingen uit.

Pitt is vorig jaar benoemd door president Bush. De bedrijfsjurist is net als Bush een Republikein en werkte van 1975 tot 1978 ook voor de SEC.