Aanbieders van televisiediensten zullen vanaf 2020 de omzet uit televisiediensten zien dalen. Voor dit jaar wordt nog een stijging van 2,3 procent naar 1,88 miljard euro verwacht.

Deze voorspelling doet Telecompaper vrijdag. In het eerste kwartaal daalde de omzet met 1 miljoen euro naar 463 miljoen euro.

Volgens Telecompaper zullen aangekondigde prijsverhogingen van KPN, XS4ALL, Telfort, Ziggo, Delta en Caiway zorgen voor een hogere omzet in de tweede helft van het jaar.

In het eerste kwartaal daalde het aantal aansluitingen met 0,1 procent naar 7,47 miljoen. Ziggo is de grootste partij met een marktaandeel van 50 procent. KPN volgt met 32 procent van de markt.

De verwachting is dat het aantal aansluitingen dit jaar zal dalen met 1 procent. Deze afname wordt versneld door het uitzetten van analoge kabeltelevisie. Verder wordt het effect van mensen die kabelabonnementen opzeggen of nooit afsluiten groter.

In de periode 2018 tot 2022 gaat Telecompaper uit van een gemiddelde daling van het aantal aansluitingen van 0,8 procent per jaar.