EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen en Douane) vraagt EU-landen komende jaren 950 miljoen euro te steken in programma's om de samenwerking te verbeteren.

Moscovici wil dat douanediensten in de Europese Unie meer en beter samenwerken om sneller gevaarlijke en nagemaakte spullen op te sporen.

Vorig jaar werden 2,7 miljoen wapens en 188.000 explosieven onderschept. De Europese Commissie denkt dat die stroom foute goederen verminderd kan worden als autoriteiten efficiënter informatie uitwisselen.

Een investering is in het belang van zowel burger als bedrijfsleven, aldus Moscovici. Beter samenwerken kan volgens hem tegen "een minimale kostprijs" van 950 miljoen euro (0,07 procent van de begroting van voor de periode 2021-2027).

Verder wil de Europese Commissie dat de IT-systemen van de nationale belastingdiensten beter aan elkaar worden gekoppeld om fraude te verminderen. Daarvoor wil de commissie 270 miljoen euro op de begroting zetten. EU-landen lopen nu jaarlijks bijvoorbeeld zo'n totaal 50 miljard euro mis door btw-fraude.