Reizigers in Noord-Holland hebben donderdag opnieuw last van stakingen in het streekvervoer. Buschauffeurs leggen in een groot deel van de provincie het werk neer om een in hun ogen betere cao af te dwingen.

Door de stakingen is het busverkeer in Haarlem, Alkmaar, Hoorn, Den Helder en rondom de luchthaven Schiphol verstoord.

''Zo'n 85 procent van de chauffeurs is vanmorgen niet uitgereden. In Hoorn zelfs 100 procent niet, daar rijdt geen enkele bus'', aldus een woordvoerder van de FNV. ''De chauffeurs die wel aan het werk zijn gegaan, zijn meestal uitzendkrachten en enkele werkwilligen in vaste dienst.''

In het streekvervoer vinden al geruime tijd estafetteacties plaats. De werknemers willen betere afspraken over loon, werkdruk en plaspauzes.

Vooralsnog verwachten de bonden nog geen nieuw overleg of akkoord met de werkgevers. De acties gaan daarom door. De cao voor het streekvervoer geldt voor twaalfduizend werknemers.

Onhaalbaar

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) zegt het conflict ''erg graag'' op te willen lossen. ''Iedereen moet op een normale manier kunnen pauzeren. Waar dat nu niet kan, gaan we dat oplossen.''

De VWOV noemt de eisen van de bond onhaalbaar en onbetaalbaar. ''De bonden willen alleen maar terug aan de tafel komen als wij op voorhand hun eisen inwilligen", stelt de vereniging.

"Eén van die eisen is 5 minuten extra betaalde pauze per 150 minuten, ongeacht de situatie. Dat betekent een jaarlijkse kostenstijging van 5 procent. Daar komt het loonbod vervolgens nog bovenop.''

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!