RIJSWIJK - Bijna 3500 Volvo's en Saabs in ons land moeten terug naar de garage om een defect aan de trekhaak te verhelpen. De demontabele trekhaak van fabrikant Brink kan namelijk afbreken. Mogelijke eigenaars krijgen in het najaar een nieuwe demontabele kogel aangeboden; voor dit moment wordt de kogel in de garage vastgezet.

De gewraakte kogel is een haak van Brink type G 3.0, die tussen en 2000 is gemonteerd. In Nederland zijn 1831 van dergelijke trekhaken onder een Volvo gemonteerd en 1636 onder een Saab.

Vrijdag werd bekend dat wereldwijd 38.000 auto's van het merk Saab, Volvo, Audi en Volkswagen naar de garage terug moeten. Leverancier van de trekhaak is de Nederlandse fabrikant Brink, die in Zweden een productiefaciliteit heeft.

Vooral Volvo is getroffen. Van de wereldwijd ruim 38.000 wagens die naar de garage moeten, zijn er 28.000 van Volvo. Onder circa .000 Saabs moet een nieuwe trekhaak komen, bij Volkswagen en Audi gaat het hooguit om enkele tientallen gevallen. Volvo onderzoekt wie er moet opdraaien voor de schade.

Volvo en Saab proberen in eerste instantie via hun dealers na te gaan wie er in het bezit is van een auto met een defecte trekhaak. Bij onvoldoende resultaat volgt een advertentie in de landelijke bladen. Voor Volkswagens en Audi's speelt het probleem in Nederland niet, aldus een woordvoerder van de Nederlandse importeur Pon van deze merken.