De overname van HEMA door het Belgische Core Equity is naar verluidt afgeketst. Een conflict tussen het concern en de franchisenemers over de verdeling van online inkomsten gooit roet in het eten.

Door de huidige opzet zou een overname door Core Equity niet rendabel zijn, meldt De Telegraaf woensdag.

Naar verluidt wordt de opbrengst van een bestelling via de webshop nu gedeeld met de franchisewinkel in het postcodegebied van de koper. De franchisenemer zou een "aanzienlijk deel" krijgen van een verkoop.

Core Equity wil inzetten op de webshop van HEMA, maar met deze opzet zou de opbrengst voor de investeerder te laag zijn. Op hoofdlijnen was de Belgische investeerder wel akkoord met Lion Capital, de Britse eigenaar van HEMA. Zo zouden de partijen het eens zijn over een prijs van 1 miljard euro.

Core Equity wil niet op de kwestie ingaan, laat een woordvoerder aan NU.nl weten. Ook woordvoerder van HEMA mag nog geen commentaar geven, maar de marketingafdeling mag er blijkbaar wel op ingaan via Facebook:

Contracten

De zaak tussen HEMA en de franchisers speelt al langer. HEMA zou de contracten willen aanpassen. Maar de verhouding met de Vereniging Aangesloten Bedrijven Hema (VAB), de belangenclub voor de franchisers, is verstoord. De VAB zou vinden dat HEMA te veel vraagt voor online verkoop, terwijl HEMA vindt dat de franchisers te weinig bijdragen.

Voor Lion Capital is het afketsen van een overname een flinke domper. Het concern probeert HEMA al langer te verkopen. Naar verluidt hadden andere geïnteresseerden moeite met de hoge vraagprijs. Lion Capital zou tussen de 1 miljard en 1,3 miljard euro hebben gevraagd voor HEMA.