Kroonprins Mohammed bin Zayed al Nahyan van Abu Dhabi investeert de komende drie jaar 13,6 miljard dollar (11,6 miljard euro) in de economie.

 De nieuwe maatregelen moeten het makkelijker maken om bedrijven te beginnen, banen te creëren en meer toeristen aan te trekken.

De maatregelen moeten binnen vijf jaar zorgen voor tienduizend nieuwe banen in de Verenigde Arabische Emiraten, twitterde de kroonprins dinsdag.

Zone

Ook bedrijven die in een speciale vrije zone gevestigd zijn en daarmee voordelen genieten die andere bedrijven niet hebben, mogen aan overheidsaanbestedingen meedoen. De kroonprins heeft zijn ambtenaren opgedragen de plannen binnen negentig dagen uit te werken.

Diverse landen rond de Perzische Golf proberen hun economie minder afhankelijk te maken van olie. Dat doen ze door bedrijven uit andere sectoren aan te trekken en buitenlandse investeringen te stimuleren. Onder meer Dubai ging Abu Dhabi voor.

Door de lage olieprijzen van de afgelopen jaren, moesten veel Golfstaten bezuinigen. Nu de olieprijs weer stijgt, kunnen ze maatregelen nemen om de niet-oliegerelateerde sectoren weer harder te laten groeien. Die groei zwakte de afgelopen jaren af.