De rechtbank in Amsterdam heeft 2,2 miljard euro aan bezittingen in Nederland van het Russische staatsbedrijf Gazprom bevroren. De rechter komt daarmee tegemoet aan een eis van het Oekraïense staatsenergiebedrijf Naftogaz.

Naftogaz heeft het nieuws over de beslaglegging op zijn eigen website geplaatst. De rechtbank in Amsterdam heeft de uitspraak nog niet gepubliceerd.

De beslaglegging vloeit voort uit een conflict tussen beide bedrijven, waarover een Zweedse rechter eerder uitspraak in het voordeel van de Oekraïeners heeft gedaan. Gazprom zou te weinig gas via Oekraïne hebben doorgevoerd en er te weinig voor hebben betaald.

Tegen die uitspraak loopt een hoger beroep, maar dat ontslaat Gazprom niet van de verplichting om zijn schulden te voldoen, stelt Naftogaz.

Naftogaz legt ook beslag op bezittingen in Zwitserland van Nord Stream, de dochteronderneming van Gazprom achter de gelijknamige pijpleiding. Het Oekraïense bedrijf zegt dat van de zeven bedrijven die Gazprom in Nederland bezit, er tot dusver maar één meewerkt aan de beslaglegging.