21st Century Fox mag het deel van Sky overnemen dat het nog niet bezit. Dan moet het Amerikaanse bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch wel nieuwszender Sky News afstoten.

De Britse minister van Cultuur Matt Hancock heeft dat bepaald. Ook Comcast mag Sky overnemen en hoeft daarvoor geen concessies te doen.

Fox maakte eind 2016 bekend de resterende 39 procent van Sky te willen kopen. Omdat Murdoch, die ook enkele kranten bezit, te veel macht zou krijgen in het medialandschap moet hij de nieuwszender verkopen.

Die verkoop was Fox toch al van plan. Het bedrijf heeft een overeenkomst om veel van zijn activiteiten aan Disney te verkopen.

Ook de Amerikaanse kabelmaatschappij Comcast zit op het vinkentouw. Dat bedrijf deed al een concurrerend bod op Sky en bereidt ook een bod voor om de Fox-activiteiten over te nemen.

Met een hoger bod dat volledig in cash is, wil Comcast de Fox-aandeelhouders verleiden om toch niet voor Disneys bod te kiezen. Het management van Fox gaf eerder al aan te verwachten dat een verkoop van bedrijfsonderdelen aan Comcast moeilijker te verteren zou zijn voor toezichthouders.