Campussen waar bedrijven nauw samenwerken met kennisinstituten zijn goed voor de plaatselijke werkgelegenheid. Het aantal banen op dit soort kennisparken stijgt harder dan gemiddeld in de gemeente waar ze voorkomen, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Het aantal arbeidsplaatsen op zeventien langer bestaande campussen steeg sinds medio 2014 gemiddeld met 22 procent tot een totaal van 47.000. In de gemeenten die ze huisvesten nam de werkgelegenheid in dezelfde periode gemiddeld met 6 procent toe.

Het onderzoek is uitgevoerd door Buck Consultants International (BCI). Die definieert campussen als locaties met een hoge concentraties aan bedrijven en kennisinstituten, zoals een universiteit, academisch ziekenhuis of onderzoeksafdeling van een bedrijf.

Ook bedrijven zonder directe band met een universiteit strijken graag neer op dit soort scienceparks. Ze hopen een graantje van de plaatselijke innovatielust mee te pikken.

Nederland telt volgens BCI in totaal 35 campussen, waarvan er tien 'volwassen' zijn en een bewezen aantrekkingskracht op bedrijven hebben. De High Tech Campus Eindhoven, oorspronkelijk opgericht door Philips, is naar werkplekken berekend de grootste.