Het Britse kabinet steunt de uitbreiding van de Londense luchthaven Heathrow met een derde start- en landingsbaan. Binnen 21 dagen zal in het Britse Lagerhuis worden gestemd over de expansie.

Minister Chris Grayling (Transport) zegt dat de operatie de zegen heeft van de belangrijkste ministers in de Britse regering. Uitbreiding van het vliegveld is volgens hem van nationaal belang.

Heathrow is het drukste vliegveld van Europa en kampt met grote capaciteitsproblemen. De aanleg van een derde start- en landingsbaan moet die capaciteitsproblemen oplossen.

Er zijn veel bezwaren van lokale politici, milieuorganisaties en andere partijen tegen uitbreiding van Heathrow. Zij hebben zorgen over geluidsoverlast, de luchtkwaliteit en nachtvluchten. De kwestie sleept zich inmiddels al vele jaren voort.

Volgens Grayling neemt het Britse kabinet maatregelen om de tegenstanders tegemoet te komen. Zo komt er een verbod op nachtvluchten, gaat een speciale commissie de geluidsoverlast in de gaten houden en krijgen omwonenden compensatie.

De kosten van de uitbreiding worden geraamd op 14 miljard pond (16 miljard euro). De werkzaamheden zouden in 2021 moeten beginnen. De nieuwe baan zou dan in 2026 in gebruik genomen moeten worden.

Heathrow is eigendom van het Spaanse bouwconcern Ferrovial, de staatsinvesteringsmaatschappij van Qatar en het Chinese staatsinvesteringsfonds CIC.