De Amerikaanse regering heeft aan Saoedi-Arabië en andere leden van oliekartel OPEC gevraagd de productie met een miljoen vaten per dag te verhogen. 

Waarschijnlijk wil Washington op die manier iets doen aan de hoge brandstofprijzen in de Verenigde Staten, melden ingewijden rond het opmerkelijke verzoek dinsdag aan persbureau Bloomberg.

Het Amerikaanse verzoek zou afgelopen weekend zijn besproken tijdens een bijeenkomst van Arabische ministers in Koeweit.

In april haalde de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter nog uit naar de OPEC, waarbij hij het kartel ervan beschuldigde de olieprijzen kunstmatig hoog te houden.

De olieprijzen zijn gestegen naar het hoogste niveau in ruim drie jaar. Dit kwam mede door de productiebeperkende maatregelen van de OPEC samen met Rusland, en het besluit van Trump om de sancties tegen Iran opnieuw in te stellen.

Saoedi-Arabië en Rusland zouden van plan zijn in de tweede helft van dit jaar de dagelijkse productie geleidelijk met een miljoen vaten te verhogen.