ROME - Tomaten zijn jarenlang het basisvoedsel van de Italiaan geweest, als garnering op de pizza of als grondstof voor de pastasaus. Nu dreigen de tomaten voor velen een peperdure delicatesse te worden, omdat de prijzen flink omhoog zijn geschoten.

De veelgevraagde vleestomaten zijn nu drie keer zo duur als in 2001. Was de Italiaanse consument vier jaar geleden voor deze tomaat tussen de 500 en 1000 lire kwijt (0,25 tot 0,50 euro) kwijt, vandaag de dag moet hij tot 3,5 euro per kilo op tafel leggen. Italianen gebruiken vleestomaten vooral voor het maken van sauzen. De prijsstijgingen kwamen aan het licht na onderzoek door de Italiaanse consumentenorganisatie Adoc.

Cherry-tomaatjes

Ook de cherry-tomaatjes blijven in prijs stijgen. Die zijn te krijgen voor 3,50 tot 5,50 euro per kilo. Dat is twee keer zo veel als vóór de invoering van de Europese eenheidsmunt, zo concludeert het Italiaanse dagblad La Repubblica maandag.

"De burger pikt deze prijzen niet langer. Er is een heuse vlucht naar groenten en fruit op gang gekomen", aldus Adoc-voorzitter Carlo Pileri.