Energieleverancier Eneco schrapt ongeveer 250 arbeidsplaatsen om kosten te besparen en efficiënter te gaan werken. Bij de onderneming werken momenteel circa drieduizend mensen.

Bij één op de drie geschrapte banen gaat het om tijdelijk personeel, laat het bedrijf maandag weten. Een deel van het banenverlies zal worden opgevangen door natuurlijk verloop en interne overplaatsingen. Maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

In september start het concern met de reorganisatie die tot eind 2019 zal lopen. Eneco wil met de maatregel een kostenbesparing realiseren van bijna 100 miljoen euro. De buitenlandse klantactiviteiten vallen niet onder de reorganisatie.

"De energiesector is enorm in beweging. Dat biedt onze organisatie veel kansen, als we erin slagen om onze klanten op de best mogelijke manier te blijven bedienen en onze digitale dienstverlening naar een hoger niveau tillen", stelt operationeel directeur Frans van de Noort van Eneco in een toelichting.

"Daarom wijzigen wij de organisatiestructuur en zetten wij in op meer efficiency en een forse verlaging van onze kosten."

Vertrouwen

CNV Publieke Diensten liet weten vertrouwen te hebben in de aanpak van Eneco om de betreffende werknemers te helpen.

''We zullen er niet omheen kunnen dat een groot aantal werknemers zal worden getroffen, maar de schade wat betreft werkgelegenheid zal naar verwachting kleiner zijn dan de cijfers nu suggereren'', aldus CNV-bestuurder Ben Hoogendam.

Verkoop

Eneco zit momenteel in een verkoopproces. Veel gemeenten willen van hun aandelen af, maar er zijn ook tegenstanders.

Er moet nog een definitief besluit worden genomen. Alle opties worden hierbij onderzocht: van een beursgang tot een verkoop via een veiling.

Groeistrategie

"We starten dit traject om onze groeistrategie te kunnen realiseren en onze klanten beter te bedienen. Dat is uiteraard ook in het belang van onze bestaande en toekomstige aandeelhouders", aldus Van de Noort.

In mei werd nog bekend dat Eneco Ruud Sondag heeft benoemd tot nieuwe topman. Hij is de opvolger van Jeroen de Haas die per 1 september vertrekt bij het energiebedrijf. De Haas is in 1 januari 2007 begonnen als topman van Eneco.