UTRECHT - Het Nationaal Instituut van Budgetvoorlichting (Nibud) betreurt het dat de nieuwe regering de spaarloonregeling wil schrappen. De toekomstige regering is er volgens het instituut niet bepaald op uit om Nederlanders een spaarzaam volkje te laten blijven.

"Mensen kunnen natuurlijk altijd gewoon een spaarrekening openen, maar wij vinden het erg jammer dat sparen steeds minder wordt gestimuleerd", aldus een Nibud-woordvoerster maandag. De zegsvrouw wijst erop dat naast het afschaffen van de spaarloonregeling er ook plannen zijn het aankopen van een koopsompolis minder aantrekkkelijk te maken.

Het instituut kijkt van de regeringsplannen op in deze tijd van vergrijzing en economische teruggang. "De koopsompolis en spaarloonregeling worden namelijk veel gebruikt voor aanvulling van het pensioen, als een appeltje voor de dorst."

Uit recent Nibud-onderzoek onder achthonderd Nederlanders blijkt dat "slechts" 18 procent automatisch het 'spaarloongeld' opzij zet. Nog eens 14 procent stort voortaan een gedeelte op een spaarrekening. Het sparen van verlofdagen, zoals de nieuwe regering mogelijk wil maken, noemt maar 3 procent een alternatief.

Het Nibud noemt het opmerkelijk dat veel mensen (43 procent) het geld dat ze nu sparen via de spaarloonregeling, gaan gebruiken voor de koopsompolis. "Deze personen komen waarschijnlijk van de koude kermis thuis als ook de gunstige belastingregeling voor koopsompolissen verdwijnt," verklaart de woordvoerster.

Verder maakt het Nibud zich zorgen over de jongeren. Na het afschaffen van de zilvervlootregeling is het sparen onder de jeugd al fors minder geworden. Daarbij komt dat mensen met de toegenomen welvaart de afgelopen jaren makkelijker geld zijn gaan uitgeven. "Vooral jongeren zijn rijker geworden door bijbaantjes. Zij maken echter al hun geld op aan zaken als scooters, alcohol en mobieltjes en zetten nauwelijks iets opzij", stelt de zegsvrouw.