De hogere kosten voor brandstof en personeel zullen dit jaar de winstgevendheid van de wereldwijde luchtvaartindustrie raken. De internationale brancheorganisatie IATA verlaagt zijn winstprognose voor de sector.

De prognose is verlaagd naar 33,8 miljard dollar, meldt de organisatie maandag. In december werd door IATA nog gerekend op een gezamenlijke winst van 38,4 miljard dollar.

Vorig jaar is door de mondiale luchtvaartsector een recordwinst van 38 miljard dollar geboekt. Luchtvaartmaatschappijen hebben nu echter te maken met stijgende brandstofkosten door de oplopende olieprijzen en hogere kosten voor personeel.

Ook wijst IATA op de stijgende rentes. De brancheorganisatie verwacht dat de omzet van de luchtvaartsector dit jaar met meer dan 10 procent zal toenemen tot 834 miljard dollar.

Winstgevenheid

IATA-directeur Alexandre de Juniac spreekt ondanks de hogere kosten van solide winstgevendheid. De sector schrijft al sinds 2010 zwarte cijfers. De financiële fundamenten van de industrie zijn sterk, aldus De Juniac.

IATA denkt dat de wereldwijde vraag naar passagiersvervoer door de lucht dit jaar met 7 procent zal toenemen. De organisatie rekent op 4,36 miljard passagiers. Dat is een stijging van 6,5 procent ten opzichte van vorig jaar. De capaciteit van de luchtvaartsector neemt dit jaar naar verwachting met 6,7 procent toe.

De vraag binnen het luchtvrachtvervoer stijgt dit jaar naar verwachting met 4 procent. De hoeveelheid vervoerde vracht door de lucht neemt volgens IATA toe van 61,5 miljoen ton in 2017 naar 63,6 miljoen ton in 2018.