BELGRADO - Midden- en Oost-Europa en de landen van de voormalige Sovjetunie hebben vorig jaar de sterkste economische groei gekend sinds de val van het communisme. In de 27 landen waarin de Oost-Europabank (EBRD) investeert, kwam de groei uit op gemiddeld 6,5 procent.

De EBRD maakte het percentage zondag bekend in Belgrado. Daar houdt de instelling, officieel de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling geheten, haar jaarvergadering. Die duurt twee dagen.

Voor dit jaar houdt de bank, die in 1991 werd opgericht, het op een groeipercentage van 5,2. Er kwam vorig jaar in de regio 27 miljard euro aan directie investeringen binnen. Dit jaar zal het investeringsbedrag in dezelfde orde van grootte liggen.

EBRD-econoom Steven Fries verklaarde op de openingsdag van de jaarvergadering dat de olieprijs op de middellange termijn tussen de 30 en de 40 dollar per vat (159 liter) komt te liggen. Die marge zal in 2006/2007 worden bereikt, wanneer er aanbod uit nieuwe bronnen op de markt komt, aldus Fries.

De afgelopen maand bereikten de olieprijzen een record. Amerikaanse olie stond toen op 58,25 dollar per vat en Britse olie op 57,65 dollar per vat.