AMSTERDAM - ABN Amro heeft een slag gewonnen in de overnamestrijd om de Italiaanse bank Antonveneta. Zaterdag besloot de rechtbank in Padua om de stemming van de aandeelhoudersvergadering van Antonveneta, waarbij Banca Popolare di Lodi, ABN's tegenstrever, de meerderheid in het bestuur van Antonveneta werd gegeven, ongeldig te verklaren.

Op 30 april kreeg Lodi alle zetels in het bestuur van Antonveneta toegewezen. Dat betekende een zware klap voor ABN Amro, die dan ook naar de rechter in Padua stapte om de uitslag van de stemming ongedaan te maken. Diverse advocaten buigen zich nu over de uitspraak, die later definitief kan worden, zo is zaterdag vernomen in justitiële kringen in Italië. In de tussentijd kan het bestuur van Antonveneta geen besluiten uitvoeren.

In de strijd om een andere Italiaanse bank, Banca Nazionale del Lavoro, claimt een buitenlandse bank de overwinning. De Spaanse bank Banco Bilbao Vizcaya Argentaria kreeg het zaterdag voor elkaar om de meerderheid van de zetels in het bestuur van zijn Italiaanse prooi te krijgen. Net als bij Antonveneta bestaan er bij Banca Lavoro grote bezwaren tegen de overname door een bank van buiten Italië.