De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is vorige maand fors gegroeid in vergelijking met een maand eerder, blijkt vrijdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. 

De uiteindelijke aanwas was hoger dan waar economen in doorsnee rekening mee hielden. Uit het banenrapport kwam ook naar voren dat de loongroei in de grootste economie van de wereld hoger uitviel dan verwacht.

Exclusief de landbouw kwamen er in mei 223.000 banen bij in de VS. Een maand eerder ging de Amerikaanse werkgelegenheid nog met een herziene 159.000 banen vooruit. Economen rekenden voor de maand mei gemiddeld op 190.000 nieuwe arbeidsplaatsen.

Het gemiddelde uurloon steeg met 0,3 procent op maandbasis, na een plus van 0,1 procent een maand eerder. Verder daalde de werkloosheid naar 3,8 procent van de beroepsbevolking.

Cijfers over de werkgelegenheid spelen een rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Stijgende lonen kunnen de inflatie aanjagen, wat mogelijk weer van invloed is op het beleid van de koepel van centrale banken.